Revista BURSA, 26 februarie:

Provocările meşterilor populari sunt legate de faptul că nu există suficient de multe persoane interesate în practicarea meşteşugurilor, la care se adaugă lipsa unei legislaţii care să reglementeze activitatea meşteşugarilor şi artizanilor, ne-a spus doamna Maria Petcu, fondator RoLaseta.

Reprezentantul RoLaseta ne-a declarat: „Pentru a avea o companie profitabilă avem nevoie de produse lucrate de mai multe mâini, iar mâinile pricepute să lucreze dantela au îmbătrânit sau au plecat în străinătate. De aceea sperăm să formăm tineri care să lucreze, fie doar ca hobby sau pentru relaxare, fie să îşi facă o meserie din lucrul acestei dantele şi să aducem pe piaţă produse moderne lucrate din dantela tradiţională românească”.

Meşterii populari de la RoLaseta lucrează manual dantelă combinată din şnur croşetat şi puncte de dantelă lucrate cu acul, doamna Petcu menţionând că, anul trecut, compania sa a beneficiat de sprijin de la Patronatul Femeilor din Meşteşugărit. Întrebată despre modul în care Guvernul alege să susţină meşteşugarii, fondatoarea RoLaseta ne-a spus: „Noi am ales să funcţionăm prin SRL, deoarece nu am găsit o lege care să reglementeze activitatea meşteşugarilor şi artizanilor.

Pentru a da forma legală, am inclus coduri CAEN specifice şi am înregistrat marca la OSIM. Avem cunoştinţă de programele guvernamentale existente în acest domeniu, prin care se acordă fonduri pentru participarea la diverse târguri şi expoziţii, şi vom analiza posibilitatea de a solicita astfel de fonduri”.

Maria Petcu a subliniat că o altă problemă este reprezentată de produsele lucrate industrial, comercializate la noi drept autentice româneşti.

Domnia sa a adăugat: „Dorim să promovăm faptul că produsele lucrate de noi sunt din dantelă autentică, lucrată integral manual, cu atât mai mult cu cât dantela românească nu poate fi fabricată industrial. Scopul nostru este să prezentăm tinerei generaţii dantela românească, şi să predăm ştafeta persoanelor doritoare să înveţe acest meşteşug. Lucrul individual al unei dantele este laborios, iar pe piaţa românească ele nu reprezintă produse pe care să le comercializezi profitabil. După cum ştiţi, piaţa este invadată de produse lucrate industrial în alte ţări, de o calitate îndoielnică”.

http://www.bursa.ro/editie-speciala-vidul-legislativ-absoarbe-mestesugurile-40774637